Tanker om store prosjekter, store mål og store valg.

Så kom spørsmålet, som gjerne var helt naturlig etter å ha pusset opp et hus i 100 dager. Ville du gjort det igjen om du visste hvor mye jobb det egentlig kom til å bli i forkant?

Spørsmålet er egentlig veldig vanskelig å svare på. Slik det ble for vår del, der vi fikk mye hjelp, mye støtte, motiverende meldinger og der alle ønsket at vi skulle lykkes så hadde jeg gjerne gjort det igjen. Hvis jeg og min kone skulle ha stått alene med en slik stor jobb, så er jeg veldig usikker. Det ville tatt år og dager – kanskje vi til og med hadde stoppet opp?

Gode råd til andre som kanskje står foran et stort oppussingsprosjekt:

 • Det virker kanskje corny og litt meningsløst for enkelte, men skriv ned målet, heng det opp og når dagene virker endeløse og målet i seg selv virker uendelig langt unna – ta frem lappen og se hvorfor du faktisk har satt i gang! Jeg laget tidlig tegninger av hvordan stuen, soverommet og kontoret skulle bli. Jeg tok ofte frem bildet, jeg viste det til andre og vi snakket mye om hverdagen som et nytt, enkelt og minimalistisk hjem skulle gi oss.
   
 • Planlegg, planlegg og planlegg! Noen bretter gjerne opp ermene og setter i gang. Planlegging kan en ikke se resultatet av med en gang – det er ikke et gulv en river opp og hiver i bosscontaineren, men det er et verktøy som gjør jobben lettere, som gjør at du tar de rette valgene og som til slutt gjør at du faktisk sparer tid. Her kunne vi kanskje brukt enda mer tid, men av og til er det vanskelig å styre iveren når en raskt vil komme i mål.
   
 • Ta pauser og feire alle delmål! Det er en grunn til at Sinnasnekkeren ikke går arbeidsløs, hvis en ikke tar en fot i bakken inn i mellom og faktisk ser på hva en har fått til (i stedet for å kun se på alt en enda ikke har gjort) så vil en fort gå lei. Om en skal da bruke 100 dager på en byggeplass der en mistrives og ikke kan snakke med partner og de rundt seg – da blir det laaaaange 100 dager.
   
 • Ikke ta sorger på forskudd. Det har jeg sikkert gjort titalls ganger i dette prosjektet selv. Dels på grunn av uvitenhet og dels på grunn av innspill fra andre underveis. Ofte blir ikke jobben som alle har advart om så tung som en trodde og ofte bruker en masse energi på helt unødvendige problemer – problemer som ikke finnes.
   
 • Små feil i dag, forsvinner gjerne i morgen! Det er lett å gå seg fast i oppgaver og ikke bli fornøyd. Sparkling er kanskje kroneksempelet på dette. Du kan sparkle deg halvt i hjel og likevel finne et hakk her og en stripe der. Dette er skjønnhetsfeil som en ser der og da, men som etter hvert vil “forsvinne”. Ingen ekte venner vil påpeke noe slikt og det er bare å komme seg videre. Helheten til slutt blir nok helt sikkert bra!
   
 • I den grad det går – hold arbeidsplassen “ryddig”! Det er så mye lettere å få gjort en jobb i ryddige omgivelser contra omgivelser der en hele tiden må flytte på ting og ikke minst lete etter ting.

Det blir bra, til slutt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.