“Dødsryddig” – Margareta Magnusson

Boken “Dødsryddig” ble forespurt av undertegnede da alle veier mot et ryddigere liv skal undersøkes og kanskje forsøkes ut! Dødsryddig har mange av de samme elementene som andre rydde-filosofier har, men skiller seg litt ut ved at en her rydder opp i sitt eget liv for å hjelpe og gjøre overgangen lettere for etterkommerne. Dette er en ny, spennende og på mange måter litt morbid tankegang, men like full en viktig del av livet, og døden.

 

Margareta Magnusson er en forfatter som har skapt konseptet “dødsryddig”. Forfatteren skriver at hun er et sted mellom 80 og 100 år, men at folk bør se på den “endelige overgang” i god tid før dette. Som en person i begynnelsen av 40-årene er det klart at en del av innholdet kanskje ikke treffer 100%, dels fordi jeg håper det enda er litt langt frem til døden og dels fordi jeg synes hele konseptet “døden” enda er litt creepy. Margareta forsøker likevel, på sin måte, å skrive omkring et tema som dette på en oppløftende og tidvis morsom/underholdende måte.

 

Poenget med boken er å gjøre jobben for etterkommerne enkel. De skal ikke arve og måtte ta seg av et stort hus fylt til randen med “rot” som en enten må bruke lang tid på å sortere, eller alternativt betale andre for å rydde opp i. Margareta mener at en bør begynne i 50 årene å tenke på de som kommer etter, men det er klart at metodene forklart i boken er til hjelp for personer i alle aldre som ønsker en ryddigere og mer oversiktlig hverdag. Det som skiller denne boken fra en del andre ryddebøker på markedet er fokuset på familie, venner og nærmeste rundt en. Hvordan skal en forholde seg til personer rundt en, hva skal en gi videre og hva skal en fjerne fra livet når en nærmer seg døden. Forfatteren har flere ganger deltatt på såkalt “dødrydding” som er opprydningen etter at en person er død og hun har flere ganger sett hvor mye jobb og hvor mye tid et slikt prosjekt tar når en far, en bestemor, en tante eller en ektemake går bort. En vil huske og sette pris på personen som har gått bort, ikke irritere seg over ryddejobben som en står overfor.

 

Metodenen

Metodene Margareta beskriver i boken sin er velkjente og godt gjennomprøvde løsninger som en finner i mange andre bøker om rydding. Det er å ned-skalere antall eiendeler, det er å ha én gjenstand til hver oppgave og det er å ha et “hjem” til hver gjenstand. Her skiller ikke boken seg ut på noen som helst måte. Den blander likevel metodene inn i konseptet “dødsryddig” og en finner motivasjon og inspirasjon til å ta fatt på oppgavene for å gjøre overgangen, den endelige overgangen, litt enklere.

 

Med enkle illustrasjoner, med enkelt språk og ikke minst med en underholdende og morsom undertone er boken meget lettlest og motiverende.

 

Oppsummering

“The Gentle Art of Swedish Death Cleaning” er nå endelig forklart på norsk og vi kan ta i bruk en ny populær metode for å få en enklere og ryddigere hverdag, ikke bare for en selv, men også for de som kommer etter oss. Selve metodene brukt for å få en mer oversiktlig og ryddigere hverdag er på ingen måte revolusjonerende, men med en ny innfallsvinkel og med et litt annet fokus er boken både motiverende og inspirerende for både nye og gamle i “ryddegamet”. Anbefales for alle aldersgrupper, men tipper denne boken kommer til å ligge under treet til de over 50+ denne julen. En gave til ettertanke, men som er fremstilt på en oppløftende og inspirerende måte!

 

Fakta

Boktittel: “Dødsryddig”

Forfatter: Margareta Magnusson

Forlag: Panta Forlag

Antall sider: 213

Tema: En oppløftende bok om å rydde i et helt liv av ting

Kjøp boken: Dødsryddig (Innbundet)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.