Et ryddig digitalt liv – Del 1

Et ryddigere liv, er ikke bare rene flater, ryddige skap og et kjøkken uten 3 dager oppvask stående i vasken. Det er også et liv med ryddige og enkle digitale løsninger. En hverdag består gjerne av, om en liker det eller ei, en smart-telefon, en datamaskin, en tv-løsning bestående av både tv-tuner og strømming etc. Hvis denne delen av hverdagen er rotete og uoversiktlig, så bidrar den til stress og frustrasjon på lik linje som rotete rom.

 

Vi kommer i denne serien til å se på enkle løsninger for å skape en oversiktlig på den digitale flaten. Vi starter her med Datamaskinen og skrivebordet.

 

Del 1 – Datamaskinen og skrivebordet

Å skulle hjelpe ungene med leksene, som normalt foregår på spisebordet rett etter middag, er nærmest umulig når spisebordet er fylt med restene av dagens middag. Slik er det også på datamaskinen. Det er ikke lett å finne motivasjon og inspirasjon når skrivebordet ser ut som et tak-ras, de programmene en faktisk trenger er skjult og trenger oppdateringer og det dokumentet du mener du holdt på med har forsvunnet.

 
 

4 tips for et ryddig skrivebord (gjelder både for Mac og PC, og Linux etc)

 

Ha minst mulig ikoner på skrivebordet.
– Ha kun programmer tilgjengelig som faktisk brukes. PDF-leseren og Video-avspilleren åpnes som regel direkte når en dobbeltklikker på en .pdf eller .avi fil og trenger sjelden å åpnes fra ikon på skrivebordet.
– Dokumenter en jobber med skal lagres i skyen eller under “Dokumenter” eller “Mine Dokumenter”. Det er i skyen det skal skje, så like godt å begynne å lagre der først som sist. iCloud og OneDrive er gode alternativer for skylagring.
– Bilder skal lagres på Bilder og musikk under Musikk – ikke på skrivebordet.

 

Hold programmer oppdatert. Det er forstyrrende når programmer sloss om oppmerksomheten når du egentlig kun skal skrive et dokument. Både Windows på PC og macOS på Mac kan oppdatere operativsystem og programmer i bakgrunnen med minimal påvirkning fra bruker.
 

Et klassisk eksempel på advarsel en ikke ønsker når en har dårlig tid og kun skal skape en kort tekst eller redigere et bilde.

 

Ha gjerne en enkel TODO-liste liggende på skrivebordet slik at en hele tiden har fokus på dagens gjøremål. En finner mange programmer som tar seg av denne biten både til Mac og PC.
 

Flere oppgaver på programmet i dag. Jeg bruker selv et gratis program som heter Todoist som kan spre dagens gjøremål på både Mac, PC, i Chrome og på mobiltelefonen.

 

Et fint bakgrunnsbilde kan bidra til inspirasjon når en sitter ved datamaskinen. Forsøk å velge noe enkelt og ikke noe rotete.