18. Februar

For nøyaktig et år siden var jeg på mitt kanskje høydepunkt hva gjelder minimalisme, orden, ryddighet, oversikt og kanskje til og med overskudd.

Vi hadde et hus der vi hadde full kontroll og der vi hadde gått gjennom hvert rom for å skape et minimalistisk hjem. Det var en god følelse, det var et sted i livet der jeg ville være og jeg tenkte jeg var på den stien der jeg skulle være resten av livet.

Løsningene før var gjennomprøvde og veloverveide. Det tar tid å finne de løsningene som passer en – og etter en stor endring som en flytteprosess er, tar det lang tid å komme tilbake til der en var.


En kan sikkert debattere hvilke effekter en kan få ut av et minimalistisk tankesett. At huset er ryddig og at hjemmet kanskje ser litt «nakent» ut er kanskje det en forbinder mest med det å leve et litt enklere liv med få eiendeler.

Andre goder jeg opplevde ved minimalismen var en god nattesøvn, mer oversikt, bedre økonomi, bedre tid og større ro. Jeg er også helt sikker på at jeg, ved å leve slik jeg gjorde hadde bedre form og en noe lavere vekt – siden jeg hadde bedre tid til å trene og mer tid til å lage skikkelig og variert mat.

18. februar 2019 – Huskjøpet


Fokuset skiftet i løpet av få timer. De gode rutinene vi hadde trent inn, ble plutselig skyvd til siden for å kunne få mer tid til å pusse opp og sette i gang store prosesser som omhandlet flytting og salg av gammel bolig. At selve salget skulle ta over 11 mnd og oppussingen omtrent like lang tid, tror jeg at vi skal være glad for at vi ikke visste før vi bestemte oss for å kjøpe.

Så var vi der. Ved start, starten på et langt og utfordrende år.


En livsstil som baserer seg på teorien om minimalisme er en trening. Det er noe som må øves på og noe som ikke tåler å bli lagt til siden for å hentes frem igjen når en trenger det. Det blir selvsagt og heldigvis enklere etter hvert og til slutt blir det vel som å sykle – noe som ligger i kroppen og som automatisk danner grunnlag for de beslutningene og valg en tar hver dag.

Nå føler jeg meg omtrent på null igjen. Jeg ser at det ligger en stor jobb foran meg. Heldigvis ble vårt gamle hus solgt i forrige uke. Vi har ganske snart mulighet til å igjen konsentrere oss om å skape en enklere hverdag og et ryddigere liv.

Ny start


Jeg er helt sikker på at det er vanskelig og kanskje helt umulig å holde fast ved minimalismen og et “enklere liv” når det blir så uoversiktlig og vanskelig å planlegge som det er i en prosess som vi nå har vært gjennom. Til slutt slipper en helt opp håndbrekket og flyter med. Utgiftene er mange og uforutsigbare ved oppussing og oversikten over eiendelene er minimal når en bor to steder samtidig.

Jeg forsøkte i høst å ta grep, men det var nok noen måneder for tidlig. Fokuset var ikke til stede og tiden strakk ikke til. Det var viktig å legge flytte-ballen død og sette en strek før et nytt prosjekt.

Nå har vi flyttet alle tingene over i det nye huset og vi kan på en måte starte på nytt. Det var likevel overraskende på en minimalist som meg selv å se hvor mange ting en faktisk har! At vi kan ha nok eiendeler i en utebod til å fylle en garasje, to hengere og flere hyller i en ny bod er rett og slett skremmende. Nå er tiden inne for å ta grep og det burde være fullt mulig å gjennomføre en skikkelig minimalisering, eller en 30-days minimalism game som jeg har skrevet om tidligere.

Jeg har et brennende ønske om å komme tilbake til der jeg var for et år siden og jeg inviterer alle lesere med på reisen!

Jeg har tatt reisen før. Den er til tider tøff, men resultatet er så viktig for min og min familie sin del at den er helt klart verdt det!

Om en er noen gang i tvil om prosjektet er verdt det, eller en føler det er en tøff prosess – husk på hvorfor du startet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.