Løping, noe må en bruke overskuddet på?

En følge av et ryddigere hjem og et enklere liv, er økt overskudd og ønske om å få et bedre liv også helsemessig. Mange minimalister og personer som lever et enklere liv, melder om både bedre helse, lavere vekt og generelt dager preget av ekstra energi. Derfor igjen er det mange som frir til aktiviteter som løping eller starter å gå turer når de får noen minutter ekstra tid om kveldene. Dette gjelder også undertegnede som startet med løping for ca. 4 år siden. Jeg er hellig overbevist om at et ryddigere liv og en bedre helse hører sammen.
 

Min løpehistorie

For fire år siden begynte jeg så smått å løpe. Jeg har aldri før løpt for å løpe, og det lille treningsgrunnlaget jeg evt. hadde på denne tiden hang igjen fra et par treninger med oldboysen på det lokale fotballaget! Jeg fant frem et par godt brukte joggesko fra førstegangstjenesten og la på sprang. Jeg kom vel omtrent en kilometer eller to før jeg hadde blodsmak i munnen og en puls på godt over 200. Jeg stoppet opp, tøyde litt, og gikk hjem igjen. Turen var på ingen måte en suksess, den ga ingen mestring og jeg følte virkelig ikke at jeg hadde nådd noe “runners high”.

Et par måneder gikk, jeg glemte hvor vondt første tur var og jeg forsøkte meg på en ny løpetur!

Like vondt denne gang. Nesten to kilometer. Fikk sting/hold, blodsmak, negative tanker og det hele endte med en ny gåtur hjem.

Denne gangen ga jeg ikke opp. Når den verste gangsperren ga seg, jogget jeg en ny tur, så enda en, og enda en. Turene var raske, de var vonde og de var nok basert på en treningsfilosofi om at vondt er bra, som jeg hadde plukket opp i de lavere divisjonene på fotballbanene i Hordaland.

Nå kan jeg løpe lenge. Jeg er på ingen måte en del av topp 10 (eller topp 100) i de løpene jeg er med på, men jeg finner glede i løpingen og jeg har funnet et nivå der jeg trives. Treningene gjør jeg nå sammen med andre og gjerne i “snakke-tempo”, altså i et tempo der en fint kan snakke med andre samtidig, i hele setninger, uten å gispe etter pusten. I de løpene jeg deltar i, forsøker jeg så godt som mulig å få kontakt med løpere i samme “klasse” som meg selv. Det er klart det er sosialt å konkurrere!

 

Råd til folk som har lyst til å løpe (NB: rådene kommer fra en gammel nybegynner)

  • Kjøp et par gode joggesko til deg selv, dette for å forhindre skader og for å få en best mulig løpeopplevelse.
  • Kjøp et par gode joggesko til en venn som du vet kan ha tid og glede av å følge deg langs veien. Dette er kanskje den beste investeringen du kan gjøre om du selv har lyst til å finne glede i, og bli god til å løpe.
  • Løp sakte, løp langt. Begynn å løpe sakte. Kanskje en til og med kan begynne med å gå første måneden eller to? Du har ingen hastverk, målene du skal nå venter på deg!
  • Premier deg selv ofte! Når du et nytt mål, klarer du å løpe litt lenger eller litt fortere enn sist? Ta deg en is, eller to!
  • Meld deg på konkurranser! Først er kanskje et 5 km løp perfekt, så 10 km, så kanskje en halvmaraton i utlandet? Kan love en ekstrem mestring, og kanskje en form for rus, når du har fullført slike løp! Når du får startnummer på brystet er det viktig å huske at den viktige konkurransen er mot deg selv. Kanskje et mål i starten kan være å fullføre og ikke falle for fristelsen å bryte eller å begynne å gå?
  • Meld deg inn i en løpeklubb! Det er mange løpeklubber som har løpere på alle nivå og det gir løpingen en ny dimensjon å delta på fellestreninger!
  • Det er lov å skryte over å nå mål innen løping eller trening generelt, bruk sosiale media til å inspirere andre. Muligens blir det et par negative tilbakemeldinger, men det må ikke stoppe deg, eller ta fra deg gleden! Du skal være stolt over å ha nådd egne mål, du skal dele dette med andre og du skal nyte oppturene!
  • Vær raus med tilbakemeldingene til dine “konkurrenter”! Hvis en medløper gjør en god prestasjon, så skryt. Hvis en medløper sliter, så trøst. Hvis en medløper slår deg, så finn inspirasjon i dette og tren hardere!
  • Hvis du ser meg i løypen, så ikke vær redd for å hilse! Det er slike “hei” som gir det lille ekstra til løpere du ser langs veien!

 

Når du skal handle sko, er det viktig å finne en butikk med godt utvalg og oppdaterte/flinke selgere. Sportamore har et veldig stort utvalg og ikke minst gode priser. Personlig har jeg New Balance sko som mine favoritter, men dette er veldig individuelt hva løpere foretrekker.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.