Trådløst nettverk, enkelt og ryddig.

Siden jeg er en «IT-mann» ble det sett på som helt naturlig at jeg tryllet frem en løsning på dekningproblemene vi har hatt i huset de siste årene. Ved å gå fra en etasje til den andre ble 5 streker og godt signal, til 1 strek og en hakkete youtube-video. Erfaringen min fra de siste års søk etter en enkel, stabil og god løsning har vist en ting, at jammen finnes det mange «løsninger» der ute. Produsentene lover at kraftigere rutere, repeatere, antenner og konfigurering av kanaler og styrke skal redde dagen, men sannheten er at ingen løsninger har vært gode nok. Enten må en bytte nett når en går fra én etasje til den andre, eller så må en bare godta at nettet kan falle ut når en skal ta en liten nødsurfing fra toalettet i kjelleren.

 

Orbi Satellitt settes gjerne midt i huset for å dekke så mye som mulig med trådløst nettverk

Netgear Orbi

Nå har en ny teknologi gjort sitt inntog hos hjemmebrukerne, nemlig Mesh! Jobber du i et kontorlandskap eller i et større bygg med konstant god tilkobling til trådløst nettverk, så har du nok allerede vært borte i en eller annen Mesh-løsning. Det er enkelt og greit flere sendere som deler ut det samme nettverket, sømløst. Du kan gå med mobiltelefonen fra 1. til 9. etasje og hele tiden ha full tilgang til det samme trådløse nettverket, og da selvsagt til internett. Denne teknologien presenterer nå Netgear for privatmarkedet, og det fungerer!

Jeg jobber i et større firma der vi i dag har en Mesh-løsning. Den er kronglete å sette opp, løsningen krever mye vedlikehold og er generelt sett lite egnet for en privathusholdning. Dette har Netgear hatt i tankene når de har lansert Netgear Orbi. Oppsettet er enkelt og menyene er enkle og intuitive.

Netgear Orbi leveres med en ruter/basestasjon, som erstatter eller kobles til ruteren en har fått av nettleverandøren. Pakken inneholder også en satellitt som utvider det trådløse nettverket sømløst til de deler av huset som tidligere har hatt dårlig eller ingen dekning. Hastigheten vil også være tilnærmet på topp over alt.

 

Sammenligning Netgear Orbi Mesh løsning mot tradisjonell Asus router. Målinger tatt på iPhone ved hjelp av appen “Simple Speed” fra Veeapps.

Oppsett

Som tidligere nevnt er oppsettet av Netgear Orbi enkelt, og nettopp derfor presenterer jeg denne løsningen på ryddigereliv.no. En kobler PC/Mac opp mot et ferdig konfigurert trådløst nettverk og logger inn med navn/passord som står på ruteren. Videre går en gjennom en veiviser der en kan sette sitt eget navn/passord på innloggingen på ruteren (administrator brukeren) og sitt eget navn/passord på det trådløse nettverket. En kan også sette opp et gjestenettverk og gjøre mer avanserte innstillinger, hvis noen har behov for dette.

 

For å finne ut om internett-tilgangen fungerer, om satellitten snakker med ruteren, om det er god eller dårlig dekning etc, så har Netgear definert fargekoder på lyset på toppen av ruteren/satellitten, en såkalt Netgear ® Ringindikator.

 

På ruteren og satellitten er det 4 gigabit ethernet porter som vil gi kablet tilkobling nok for de fleste. Dette muliggjør også kablet tilkobling andre steder i huset uten å måtte strekke kabler fra ruteren, som ofte er plassert utilgjengelig. Her er spill-plattformen til far og sønn kablet opp via Orbi-satellitt.

 

Et tenkt dekingskart for å vise sånn ca hvordan dekningen var før og etter Netgear Orbi – dette bildet med Asus AC ruter.

 

Et tenkt dekningskart for å vise sånn ca hvordan dekningen var før og etter Netgear Orbi – dette bildet med Netgear Orbi ruter og satellitt.

 

Positive/Negative sider ved Netgear Orbi som trådløs løsning i hjemmet

 

Positive:

  • Løsningen er lett å sette opp
  • Løsningen er lett å bruke, og bare fungerer
  • Løsningen gir en god dekning og rask dataoverføring i hele huset
  • Perfekt løsning for familien/hjemmet som vil enklest mulig ha en enkel trådløs hverdag
  • Ruter/Satellitt ser bra ut og er lett å plassere
  • Det er 4 Gigabit Ethernet 4 porter på satellitten som muliggjør kablet tilkobling “på andre siden” av huset. Topp om en har enheter/pcer/spillkonsoller uten trådløs mottaker
  • Mesh-teknologien er kommet til privatmarkedet

Negative:

  • Prisen på ca 3-4000,- kan være drøy for folk som har grei nok trådløs dekning i dag
  • For meget kravstore brukere kan det muligens være knapt med 4 gigabit ethernet porter på selve ruteren.

 

Oppsummering

Denne pakken anbefales virkelig til familier og hjem der en ikke har god nok trådløs dekning. Pakken kan fint brukes med eksisterende ruter/modem fra dagens nettleverandør og gir en enkel forbedring fra dagens løsning. Kan egentlig ikke sammenlignes med rutere og repeatere som har vært “gårdagens” løsning da dette gir en sømløs dekning i hele huset uten at en må bytte nett ut fra hvor en befinner seg. Kanskje den enkleste og ryddigste trådløse løsningen på markedet i dag.

 
Netgear Orbi kan kjøpes hos nettbutikken til Teknikmagasinet.no

Netgear Orbi er lett å plassere, ser bra ut og gir et sømløst og stabilt trådløst nettverk i hele huset.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.